KULJE SUOMESSA
 
 

Pyöräile

 
 
 
 
 
 
 
PÄÄKAUPUNKISEUTU
 
 
 
TUTUSTU TIETOPANKKIIN
 
 

AUTOILE EKOLOGISESTI

Autoilun ympäristöhaittojen vähentämiseen on kolme pääkeinoa:

  • liikkumisen suunnittelu ja auton omistustarpeen määrittely
  • käyttötarpeen mukainen autonvalinta
  • taloudellisen ajotavan omaksuminen.

Suunnittelemalla liikkumistaan on mahdollista sekä vähentää matkojen määrää että valita kullekin matkalle ihanteellisin kulkutapa. Esimerkiksi lyhyillä, alle 3 km matkoilla kävely tai pyöräily voisi useinkin olla paras tapa liikkua. Joukkoliikenteen käyttämistä voi suositella aina. Oman liikkumistarpeen tarkastelun jälkeen kirkastuu samalla se, onko tarvetta omalle autolle vai pärjätäänkö kimppakyydin, taksin tai auton vuokrauksen tms. avulla. Oma auto helposti johtaa kiusaukseen käyttää autoa mukavuussyistä sellaisiinkin matkoihin, joille se ei erityisen hyvin sovellu.

Jos omaa autoa tarvitaan, on järkevintä valita kooltaan omaa tarvetta vastaava auto. Moottoritehon valinnalla voidaan vaikuttaa paitsi polttoaineenkulutukseen ja päästöihin myös pääomakustannuksiin, sillä pienikulutuksinen auto luultavasti säilyttää paremmin jälleenmyyntiarvonsa. Uusien autojen tietoja voi kätevästi vertailla Liikenteen turvallisuusviraston TraFin autotietokannassa, josta on myös tulostettavissa kunkin myynnissä olevan auton henkilöauton energiamerkintä.

Pienikulutuksisen auton edut voidaan saada esiin vain, jos kuljettaja hallitsee taloudellisen ajotavan konstit. Osa niistä on helposti itsekin omaksuttavissa, mutta usein oma ajotapa on niin syvään juurtunut, että kehittämistarpeet havaitaan parhaiten taloudellisen ajotavan kurssilla.